Avl

Status på utvikling av indeks for jurslipprisiko

Foreløpig er det for få data rapportert om jurslipp til å lage en indeks. Derfor er det viktig at alle jurslipp blir registrert på kode 78 og ikke på koder for andre jureksteriørårsaker.

Eva Husaas
Hanna Retzius Storlien

Begge avlsforskere i Geno

Fortsatt blir det oppgitt feil kode ved utrangering på grunn av jurslipp. Bruk kode 78!

Foto: Eva Husaas

I 2015 kom utrangeringsårsaken for jurslipp/dårlige jurfester (kode 78 – jurslipp/dårlige jurfester), som er en av utrangeringsårsakene vi skal se om vi finner sammenhenger til andre egenskaper for. Fra 2015 og fram til i dag er det rapportert ca. 20 000 utrangeringer med kode 78, jurslipp/dårlige jurfester. Dette er 3,8 prosent av alle utrangeringer. Av disse har i overkant av 8 000 data fra eksteriørvurdering i tillegg. Dette er nyttig informasjon for å se hvilke eksteriørdata som har en sammenheng med utrangeringsårsak.

Registreres ved eksteriørmåling

I juni 2022 fikk vi også på plass mulighet for avlsrådgivere til å registrere jurslipp ved eksteriørmålinger, og vi begynner nå også å få inn mer data for dette. Det er per i dag i overkant av 600 dyr som er avhuket med jurslipp i forbindelse med eksteriørvurdering. I overkant av 100 dyr har først blitt avhuket med jurslipp under eksteriørvurdering og senere blitt utrangert med samme årsak.

Endringer mellom eksteriørvurderinger

Vi jobber for tiden med å se spesifikt på dyr med to eller flere eksteriørvurderinger. Dette gjør vi for å hente ut data på dyr som har dramatiske endringer fra en eksteriørvurdering til neste på egenskaper forbundet med jurslipp. Disse analyserer vi videre opp mot eventuell avhuking og utrangeringsårsak. Dette for å finne ut om det er noen endringer som har større sammenheng med jurslipp enn andre.

Benytt utrangeringsårsak for jurslipp

For å skape en ny indeks kreves det et godt datagrunnlag. Optimalt sett bør en ha store mengder data av god kvalitet. Dette er krevende når det gjelder jurslipp. Slik det er i dag finnes det svært få registreringer spesifikt på jurslipp.

Mange dyr som blir utrangert grunnet jurslipp blir registrert under andre jureksteriørårsaker, eksempelvis 79 – dårlig speneplassering foran. Vi oppfordrer derfor sterkt til å utrangere med årsak «78 – jurslipp/dårlige jurfester» ved tilfeller der det har skjedd et jurslipp.